Opcje zapisów

Celem kursu jest poznanie zasad racjonalnego żywienia dzieci i dorosłych przy uwzględnieniu kompromisu fizjologicznego, kulturowego, psychologicznego, ekologicznego i finansowego. Również zapoznanie z zasadami żywienia dietetycznego w  wybranych chorobach. Dietetyka podkreśla znaczącą rolę dietoprofilaktyki w przeciwdziałaniu tzw. chorobom cywilizacyjnym.

Literatura podstawowa:

1.   Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL 4, Warszawa 2019.

2.  Grzymisławski M.: Dietetyka kliniczna, PZWL, Warszawa 2019.

3.    Jarosz M.: Normy żywienia  dla populacji polskiej- nowelizacja. Instytut Żywności
 i Żywienia, Warszawa 2012.

4. Szczygieł B.(red.), Niedożywienie związane z chorobą. PZWL, Warszawa 2011. 

5. Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L., Charzewska J., Białkowska M.: Diagnozowanie zaburzeń stanu odżywienia w praktyce lekarskiej  i pielęgniarskiej. IŻiŻ, Warszawa 2010.

Literatura uzupełniająca:

1. Matras P., Bartoszewska L., Rudzki S.: Leczenie żywieniowe. Procedury. Wydawnictwo Czelej, Lublin 2011.

2. http://www.izz.wap.pl

Koordynator przedmiotu: dr inż. Aleksandra Czarnewicz-Kamińska 

Zapisywanie samodzielne (Student)
Zapisywanie samodzielne (Student)
Zapisywanie samodzielne (Student)
Zapisywanie samodzielne (Student)