Celem kursu jest poznanie zasad racjonalnego
żywienia dzieci i dorosłych przy uwzględnieniu kompromisu fizjologicznego,
kulturowego, psychologicznego, ekologicznego i finansowego. Również zapoznanie z zasadami żywienia
dietetycznego w wybranych chorobach. Dietetyka podkreśla znaczącą rolę dietoprofilaktyki w przeciwdziałaniu tzw. chorobom cywilizacyjnym.
Literatura podstawowa:
1. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL 4, Warszawa 2019.
2. Grzymisławski M.: Dietetyka kliniczna, PZWL, Warszawa 2019.
3.
Jarosz M.: Normy żywienia dla
populacji polskiej- nowelizacja. Instytut Żywności
i Żywienia, Warszawa 2012.
4. Szczygieł B.(red.), Niedożywienie związane z chorobą. PZWL, Warszawa 2011.
5. Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L., Charzewska J., Białkowska M.: Diagnozowanie zaburzeń stanu odżywienia w praktyce lekarskiej i pielęgniarskiej. IŻiŻ, Warszawa 2010.
Literatura uzupełniająca:1. Matras P., Bartoszewska L., Rudzki S.: Leczenie żywieniowe. Procedury. Wydawnictwo Czelej, Lublin 2011.
2. http://www.izz.wap.plKoordynator przedmiotu: dr inż. Aleksandra Czarnewicz-Kamińska
- Nauczyciel: Aleksandra Czarnewicz - Kamińska