Cele kształcenia:

- zapoznanie z metodami oceny stanu odżywienia pacjenta

- zapoznanie z możliwościami leczenia żywieniowego dojelitowego i pozajelitowego

- zapoznanie z ofertą rynkową produktów przeznaczonych do leczenia żywieniowego pacjenta

- omówienie charakterystyki profesjonalnej opieki pielęgniarskiej nad chorym leczonym żywieniowo

- omówienie zasad i nauka prowadzenia żywienia dojelitowego z wykorzystaniem różnych technik, w tym pompy perystaltycznej i żywienia pozajelitowego drogą żył centralnych i obwodowych

- omówienie zasad monitorowania stanu ogólnego pacjenta w czasie leczenie żywieniowego

- nauka oceny ryzyka powikłań żywienia dojelitowego i pozajelitowego

- przygotowanie do rozpoznawania problemów pacjentów, identyfikacji błędów i zaniedbań w praktyce, ponoszenia odpowiedzialności

- określenie metod i form edukacji pacjenta leczonego dojelitowo i pozajelitowo

- przekazanie zasad postępowania w leczeniu niedożywienia
Literatura podstawowa: 

1.     Standardy żywienia dojelitowego i pozajelitowego. Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (red.). Krakowskie Wydawnictwo Scientifica Sp. z o.o., Kraków 2014

2.     Spodaryk M.: Podstawy Leczenia Żywieniowego. Scientifica. 2019.

Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów. Praca zbiorowa. Scientifica. 2016.

Literatura uzupełniająca:

1.     Kapała A.: Praktyczny przewodnik po ONS. Oral Nutrition Support. Scientifica. 2015.

2.     Farmaceutyczne standardy sporządzania mieszanin do żywienia pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Kraków 2017, wyd. 2.

3.     Dzieniszewski J., Szponar L., Szczygieł B., Socha J. (red.): Podstawy naukowe żywienia w szpitalach. IŻŻ, Warszawa 2001.

4.     Grzymisławski M., Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN. Warszawa 2010.

5.     Jarosz M. (red.): Praktyczny podręcznik dietetyki, Wyd. IŻŻ, Warszawa 2011.

6.     Głąbska D., Lange E., Kozłowska L., Włodarek D. Dietoterapia. PZWL. Warszawa 2014.

7.     Bawa S., Gajewska D., Kozłowska L., Lange E., Myszkowska-Ryciak J., Włodarek D.: Dietoterapia 1. SGGW Warszawa 2015.

8.     Szefel J., Kruszewski W.J., Ciesielski M.: Żywienie immunomodulujące w onkologii. Współ. Onkol., 2009, 1, 9-15

9.     Ciborowska H, Rudnicka A: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2015.

10.  Klupińska G., Chojnacki J., Width M., Reinhard T.: Dietetyka kliniczna. Edra Urban & Partner, 2014.

11.  Chojnacki J., Berker H., Payne A. Dietetyka i żywienie kliniczne. Edra Urban & Partner, 2013.

12.  „Postępy Żywienia Klinicznego” – czasopismo do prenumeraty

Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K.,  Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Copyright 2017 PZWL Wydawnictwo Lekarskie. Warszawa, 2019.

Koordynator przedmiotu: dr inż. Aleksandra Czarnewicz-Kamińska 

Celem kursu jest poznanie zasad racjonalnego żywienia dzieci i dorosłych przy uwzględnieniu kompromisu fizjologicznego, kulturowego, psychologicznego, ekologicznego i finansowego. Również zapoznanie z zasadami żywienia dietetycznego w  wybranych chorobach. Dietetyka podkreśla znaczącą rolę dietoprofilaktyki w przeciwdziałaniu tzw. chorobom cywilizacyjnym.

Literatura podstawowa:

1.   Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL 4, Warszawa 2019.

2.  Grzymisławski M.: Dietetyka kliniczna, PZWL, Warszawa 2019.

3.    Jarosz M.: Normy żywienia  dla populacji polskiej- nowelizacja. Instytut Żywności
 i Żywienia, Warszawa 2012.

4. Szczygieł B.(red.), Niedożywienie związane z chorobą. PZWL, Warszawa 2011. 

5. Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L., Charzewska J., Białkowska M.: Diagnozowanie zaburzeń stanu odżywienia w praktyce lekarskiej  i pielęgniarskiej. IŻiŻ, Warszawa 2010.

Literatura uzupełniająca:

1. Matras P., Bartoszewska L., Rudzki S.: Leczenie żywieniowe. Procedury. Wydawnictwo Czelej, Lublin 2011.

2. http://www.izz.wap.pl

Koordynator przedmiotu: dr inż. Aleksandra Czarnewicz-Kamińska